Polizoriul unghiular a fost inventat in 1954 de catre compania Germana Ackermann + Schmitt (FLEX-Elektrowerkzeuge GmbH) din orasul Steinheim. Datorita acestui fapt in Romania, Ungaria si Bulgaria, probabil si in alte regiuni, polizorul unghiular poarta denumirea populara de flex.
Probabil flexul este cea mai versatila unealta pe care o poti avea in dotare. Polizorul unghiular este portabil, usor de folosit si perfect pentru taieturi,polizari si slefuiri.
Daca lucrezi cu lemn, metal sau piatra exista un accesoriu pe care sa-l folosesti la flex ca sa-ti faca munca mai usoara, de fapt aceasta este o unealta esentiala in trusa oricarui profesionist si amator.
Siguranta ta este cea mai importanta atunci cand folosesti un flex. Daca majoritatea uneltelor lucreaza in turatii de 1500-2000 rotatii pe minut, un flex atinge pana la 11.000 rotatii pe minut. Asigura-te ca porti protectii cel putin pentru ochi si maini pentru ca utilizarea flexului implica particule si scantei propulsate cu viteze foarte mari.
Polizoarele unghiulare au fost concepute pentru discuri de taiere abrazive dar versatilitatea si popularitatea acestora a incurajat producatorii sa adopte o varietate bogata de accesorii si discuri.
Polizarea este, desigur, principalul motiv pentru a avea un polizor unghiular. Cu discul potrivit poti sa polizezi suprafetele sudate, colturile ascutite, muchiile proaspat taiate si sa modelezi orice suprafata de metal.
Slefuirea si pregatirea suprafetelor este una din actiunile cele mai rapide si eficiente cu un polizor unghiular. Inlaturarea vopselei, nivelarea suprafetei, inlaturarea ruginei si a altor defecte.
Taierea este un domeniu in care polizorul unghiular exceleaza. Cu discul de taiere potrivit putem taia prin zidarie, ceramica, beton, metal dar si prin materiale moi precum plastic, lemn sau PVC.
Putem accesoriza flexul si cu discuri de polisare transformand aparatul intr-o excelenta unealta pentru finisarea diverselor materiale lucioase.
Putem, de asemenea, monta un accesoriu cu perie pentru a inlatura rugina superficiala sau pentru a da un finisaj mat unei suprafete.
Polizoarele unghiulare sunt unelte ieftine si care la prima vedere sunt identice intre ele – de aici si tentatia de a alege primul si cel mai ieftin model. In ciuda similaritatilor intre brandurile si modelele de polizoare unghiulare trebuie sa iei in calcul ca majoritatea utilizarilor vor fi foarte lungi.
Spre deosebire de bormasini si filetante, ale caror motoare sunt oprite intre gauriri/insurubari, in cazul flexului este posibil ca motorul sa mearga neoprit perioade foarte lungi de timp. Asta va duce la supra incalzire si deteriorare prematura.
Polizoarele mici sunt cele care folosesc discuri sub 18cm (7inch) si sunt excelente pentru lucrari de detaliu precum taieturi in contur, polizarea si slefuirea colturilor - mai ales atunci cand manevrabilitatea si portabilitatea sunt dorite.
Polizoarele mici masoara in jurul a 12 inch si se pot gasi in variante de alimentare la priza, cu acumulator sau pneumatice.
Motor fara perii (brushless) – nu trebuie sa inlocuiesti carbuni, ruleaza mai eficient, mai rece si durata de exploatare este mai lunga.
Protectie blocare la socuri – in cazul in care flexul ricoseaza din material aceasta functie va bloca axul, impiedicand ranirea utilizatorului.
Pornirea lenta – in cazul absentei acestei functii flexul poate sa sara din mana utilizatorului, producand ranirea acestuia.
Buton de siguranta la pornire – intotdeuna cumpara un flex care are buton dublu de pornire. Discul flexului ruleaza cu pana la 11.000 rotatii pe minut si poate cauza ranirea serioasa in cazul in care porneste accidental.
Viteza variabila – exista materiale pe care trebuie sa le tai fara caldura excesiva sau activitati de slefuire si polisare in care viteza redusa constituie un avantaj.
Desigur ca un flex alimentat la priza, va putea sa functioneze fara incetare si sa asigure o putere consistenta pe toata durata activitatii, dar un flex cu acumulator, va fi intotdeauna mai practic si mai portabil - sa ne imaginam doar situatia lucrului la inaltime, pe o scara sau acoperis. Acumulatorii unui flex vor rezista la utilizari de pana la 30 de minute de functionare in sarcina, dupa care va fi nevoie de reincarcarea sau schimbarea acestora.
Va recomandam, in cazul in care alegeti un flex cu acumulator, sa cautati unul care are un acumulator compatibil si cu alte dispozitive pe care le aveti in dotare. Timpul de incarcare al unui acumulator de flex/bormasina/drujba sau orice alt aparat pe care il aveti, este de cel putin o ora, deci interschimbarea acumulatorilor este de dorit.
Polizoarele unghiulare de dimensiuni medii sunt cele care in general accepta discuri de peste 18cm (7 inch) si sunt folosite pentru realizarea taieturilor profunde si pentru slefuirea suprafetelor mari sau dintr-o singura trecere.
Majoritatea flexurilor de dimensiuni medii si mari se alimenteaza de la reteaua electrica, exista insa si modele cu motoare termice pe benzina pentru utilizarea in zone neelectrificate.
Polizoarele unghiulare mari sunt dedicate uzului profesional si pot cantari pana la 7 Kg cu dimensiuni de pana la 50 cm.
Protectie la supra sarcina – functia va opri daca se supra incinge, prelungind durata de exploatare a aparatului.
Manerele demontabile – iti va permite sa folosesti aparatul in spatii inguste.
Atasarea accesoriilor de aspirare – atasarea unui astfel de accesoriu iti va permite sa folosesti aparatul fara a imprastia reziduuri in zona de lucru.
Dimensiunea discurilor - determina modul in care poti utiliza flexul si cat de adanca poate sa fie taietura.
Puterea unui flex este de obicei marcata in wati (W) si este puterea maxima. Cu cat puterea inscrisa pe flex este mai mare, cu atat il vei putea folosi in activitati mai dificile.
Pentru modelele cu acumulator de obicei puterea este declarata in Volti si Amperi (V/A).
Viteza de rotatie - Cand comparam viteza unui flex, este important de stiut ca se declara in gol (fara disc atasat) si este viteza maxima pe care aparatul o poate atinge – cu cat discul sau accesoriul este mai greu cu atat viteza este mai redusa.
De obicei, flexurile mici si medii au motoare care depasesc 8000 Rpm in timp ce modelele de mari dimensiuni au rotatii in jurul a 6000 Rpm.
Majoritatea polizoarelor unghiulare accepta orice disc sau accesoriu atata timp cat este dimensiunea potrivita. Exista totusi accesorii precum cele de polisat sau slefuit care trebuie folosite la turatii mici – acestea necesita aparate cu variator de turatie.
Nu utiliza discurile decat pentru scopurile pentru care acestea au fost construite. Utilizarea unui disc pentru taiere pentru a polisa suprafete, va rezulta in spargerea discului si imprastierea fragmentelor la viteze care vor provoca ranirea ta si a celor din jur.
Comparare
Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.
A fost adaugat la favorite!