In 1903 Samuel J. Bens a depus patentul pentru prima drujba. Patentul se numea “Lant infinit pentru taiere” si era ilustrat in actiunea specifica de taiere a unui arbore. Inainte de acest patent, dispozitive similare cu lant, dar de dimensiuni mai mici au fost folosite in medicina, pentru taierea oaselor. De fapt, inca din 1830 ortopedul Bernhard Heine folosea un astfel de dispozitiv - denumit osteotom.
De la patentul lui Samuel J. Bens pana la drujba moderna au mai urmat doar cativa pasi. In 1905 Canadianul James Shand a transformat inventia lui Bens intr-un dispozitiv portabil urmand ca in 1930 inventia acestuia sa fie dezvoltata mai mult de catre o companie germana – aceasta companie in 1933 a inceput sa se numeasca Festo. Festo exista si astazi sub numele de Festool.
Drujba cu motor pe benznina combina ideal puterea cu mobilitatea si se gasesc intr-o varietate de modele, de la uzul profesional pana la modele de uz casnic. Drujbele au de obicei motoare in doi timpi care functioneaza cu amestec de benzina cu ulei si se pornesc la sfoara. Amestecul poate fi facut de utilizator sau se poate utiliza carburant premix din comert.
Drujba cu motor pe benzina este perfecta pentru orice tip de activitate, de la activitati intense taiere/doborare a arborilor pana la activitati usoare de toaletare si ingrijire. Pentru activtatile domestice din Romania, de a taia lemne de foc, aceste modele cu motor pe benzina sunt ideale.
Drujba electrica cu fir este cea mai usoara dintre toate variantele existente si are cele mai mici costuri de operare pentru ca nu include consumabile de genul: ulei, filtre, baterii samd. Singura limitare a acestora poate fi puterea si distanta pana la priza de curent. Atetie sporita atunci cand utilizati o drujba electrica cu fir, cablul de curent nu trebuie sa fie prezent in zona de lucru intrucat poate fi sectionat de lama drujbei.
Drujba electrica cu baterii ofera mobilitate maxima si ultimele imbunatatiri in industria bateriilor, au adus imbunatatiri considerabile in putere si fiabilitate. In functie de durata activitatii poate fi nevoie de mai multe acumulatoare pe care sa le rotesti intre ele pana la finalizarea activitatii. Cel mai bun sfat pe care vi-l putem da este sa alegeti o drujba care are acelasi tip de acumulator ca la restul sculelor pe care le aveti.
Daca odata cu achizitia drujbei doriti sa achizitionati si lanturi de rezerva trebuie sa urmariti 3 caracteristici: Pasul, grosimea penei si numarul de legaturi antrenate.
Pasul reprezinta distanta medie intre doua nituri ale lantului. Valoarea precum 1/4", .325", 3/8" sau .404" este de obicei afisata pe sina de ghidaj.
Grosimea penei reprezinta grosimea legaturilor de antrenare si este important sa cunoasteti aceasta valoare pentru a va asigura ca lantul drujbei se potriveste perfect cu sina de ghidaj. Grosimea penei (.043 ", .050", .058 "sau .063") este, ca si pasul, probabil afisat pe sina de ghidaj.
Lungimea unui lant de drujba este determinat de pas si de numarul de legaturi de antrenare.
Inainte de a cumpara o drujba gandeste-te la ce o vei folosi, la dimensiunea si esenta lemnului dar si experienta pe care o ai in mentenanta drujbelor.
Lungimea lamei este un mod de alegere, o drujba cu o lama lunga poate sa taie si lemne de diametre mari dintr-o singura trecere. In general pentru uzul in gospodarie clientii aleg lame de 20 inch (50cm). Cu o lama a drujbei de 50cm poti realiza majoritatea activitatilor gospodaresti, de la toaletare si doborare pana la taierea lemnelor pentru foc.
Capacitatea cilindrica si caii putere sunt in directa relatie cu puterea de taiere a drujbei si cu capabilitatile acesteia. Puterea conteaza cel mai mult in cazul taierii lemnului de esenta tare, precum stejarul.
O drujba cu lama lunga si motor mare implica si o greutate marita – ceva ce trebuie sa consideri daca trebuie sa folosesti drujba pentru perioade lungi. Drujbele mari in general implica si vibratii pronuntate, un efort mai mare de manipulare si cresc riscul de ranire. Drujbele mici sunt mai manevrabile mai ales daca nu ai suficienta experienta cu un astfel de aparat.
In timp ce dimensiunea lamei si puterea motorului poate determina drujba potrivita, sunt si alte caracteristici de luat in considerare pentru a spori confortul, siguranta si eficienta:
Anti vibratii – O astfel de caracteristica poate face activitatea mai confortabila si reduce oboseala. Acest sistem este de ajutor in special daca folosesti drujba pentru perioade mai lungi.
Pornirea cu arc sau pornirea asistata – reduce efortul necesar pentru pornirea drujbei.
Lubrifierea automata a lantului – Lantul drujbei trebuie lubrifiat in permanenta, un sistem automat te va ajuta in exploatarea corecta a aparatului.
Frana lant automata la miscari bruste sau impact. La modelele echipate cu aceasta caracteristica exista in continuare levier de activare si dezactivare a franei.
Posibilitatea utilizarii lantulului low-chickback pentru a nu fi expus posibilelor accidente in care drujba ricoseaza din lemn.
Ajustarea tensiunii lantului fara unelte speciale.
Filtru aditional filtrului de aer pentru ca acesta din urma sa nu se colmateze prematur.
Cutie de transport pentru a facilita depozitarea si transportul in conditii de siguranta.
Comparare
Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.
A fost adaugat la favorite!