Alfred Karcher a sustinut ca in 1950 a dezvoltat un curatiror de apa cu presiune dar acesta nu este si cel care l-a inventat. Frank W. Ofeldt a creat un curatitor cu abur in Statele Unite in 1926, in timp ce lucra la o companie din Pennsylvania care producea boilere de apa. In timp ce lucra, a observat cum un jet de abur indreptat spre podeaua murdara a atelierului a dislocat murdaria si grasimea. Vazand oportunitatea, acesta a inceput sa dezvolte primul curatitor de abur. De aici si pana la aparatele de spalat cu presiune – asa cum le cunoastem astazi – nu a mai fost decat un pas. Ofeldt stia ca aburul este un gaz si nu are masa suficienta ca sa curete murdaria asa ca a pornit in cautarea unei pompe de apa cu putere suficienta, pe baza careia sa construiasca un aparat de curatat cu jet de apa.
Dupa tipul motorului le gasim in doua variante: cu motor electric si cu motor termic (pe benzina). In general aparatele de spalat cu presiune se folosesc in exterior si daca alegi un aparat cu motor pe benzina ar trebui sa te gandesti la zgomotul deranjant pe care cel pe benzina il produce. Acesta poate sa fie o reala teroare pentru vecini.
Cel mai probabil, pentru majoritatea aplicatiilor vei avea nevoie de un aparat cu motor electric.
Aparatele de curatat cu presiune sunt fabricate pentru a economisi timp si bani. Este foarte important sa alegi modelul potrivit, pentru ca aparatele supra dimensionate risipesc apa si energie iar aparatele sub-dimensionate risipesc timp. Combinand presiunea, debitul, temperatura si chimicalele, aparatele de spalat cu presiune vor face curatarea suprafetelor mult mai rapida (de 6 ori mai rapida conform producatorului american Jenny – inventatorul industriei de aparate de curatat cu presiune).
Sunt doi factori principali care trebuie considerati cand alegem un aparat de spalat cu presiune:
Tipul murdariei va determina tipul aparatului necesar curatarii. Cantitatea murdariei va determina puterea/capacitatile curatitorului cu presiune. Dupa identificarea tipului si capacitatii mai trebuie identificate o serie de specificatii: daca este necesar boilerul de apa calda, greutate, dimensiuni si tipul constructiei.
Praf, noroi si murdarie specifica drumurilor – Aparatele de spalat cu apa rece functioneaza cel mai bine in astfel de situatii, mai ales cand scopul nu este acela de a curata suprafete murdarite cu uleiuri si grasimi. Un aparat de spalat cu presiune cu apa rece, cu ajutorul spumei si a detergentilor va curata cu usurinta autoturismele, trotuarele, parcarile, piscina si in general va satisface toate murdariile cotidiene.
Aparatele de spalat cu presiune care folosesc apa rece trebuie accesorizate cu dispozitive de spumare sau de adaugare a detergentilor si chimicalelor pentru a inlatura murdaria persistenta sau grasimile si uleiurile. Pentru curatarea autoturismelor este recomandata folosirea unei lance de spumare pentru ca pe suprafata acestora (in special pe capota, imprejurul rotilor si pe jante) putem sa gasim grasimi rezoltate din rularea pe asfalt.
Grasimi slabe si uleuri subtiri tip pelicula sau stropi – Pentru curatarea suprafetelor cu astfel de contaminanti este mai potrivit un aparat de spalat cu presiune care este dotat cu boiler de apa calda. Apa calda va disloca acest tip de murdarie mult mai usor decat apa rece iar in combinatie cu detergentul grasimea si uleiurile nu sunt intinse ci complet neutralizate si indepartate de pe suprafata.
Dupa determinarea tipului de curatitor (cu apa calda sau fara), urmeaza o serie de criterii care masoara cantitatea de murdarie pe care un aparat de spalat cu presiune o are.
Criteriile cele mai importante sunt Presiune si Debit. Acesti doi factori influenteaza cel mai mult viteza cu care murdaria poate fi curatata dar si cat va costa curatitorul cu presiune.
Presiunea – de obicei marcata cu BAR, este cea mai importanta pentru ca sunt multi factori influentati de aceasta. Ca sa intelegi rolul presiunii in aparatele de spalat cu presiune trebuie sa stii ca aceasta este modul prin care murdaria este dislocata de pe suprafata pe care o curatam. De obicei presiunea variaza intre 100 si 350 Bari dar atentie, acestea sunt presiuni foarte mari si pot deteriora suprafetele.
Debitul – masurat in Lpm/Lph (litri pe minut/ora), poarta murdaria desprinsa de pe suprafata, clatind si eventualele reziduri de detegenti si chimicale. Viteza de curatare va fi influentata mai mult de debit decat de presiune pentru ca odata ce murdaria a fost desprinsa aceasta trebuie inlaturata rapid.
Puterea – masurata in W/KW/CP. In general influenteaza presiunea, debitul sau amandoua. In cazul in care optati pentru un aparat cu apa calda judecati separat puterea de incalzire a boilerului.
Portabilitatea – Stabileste portabilitatea inainte de a parcurge celelalte criterii. Daca alegi un aparat stationar verifica daca lungimea furtunului de presiune este suficienta sau daca poate fi inlocuit cu unul cu lungimea necesara.
Dimensiune si greutate – Curatatoarele cu presiune vin intr-o varietate de forme, dimensiuni si greutate in functie de portabilitate si specificatii. Cu cat puterea de curatare este mai mare cu atat dimensiunile si greutatea aparatului va fi mai mare. Componentele care determina greutatea si dimensiunea sunt motorul si pompa si nu se poate una fara alta: pentru putere ridicata este nevoie de componente de dimensiuni mari. Cele mai mari aparate de spalat cu presiune sunt cele cu motor termic (benzina sau motorina) dar sunt si cele care ofera cea mai mare putere si portabilitate.
Constructie – Pentru majoritatea aplicatilor portabile putem alege un aparat de spalat cu presiune tip troller (cu maner si roti). Pentru utilizari statice putem opta pentru un aparat de spalat cu motor termic sau electric tip open frame, acestea oferind de obicei si cele mai inalte specificatii.
Comparare
Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.
A fost adaugat la favorite!